Kresson Elementary School Addition

Project Overview

LAN was retained by the Voorhees Township Board of Education to assess the District’s Facilities in support of their new full-time kindergarten program.  After a preliminary feasibility study of the four elementary schools, the project team found the most efficient approach was to consolidate all kindergarten classrooms into one location. LAN provided the architecture, interior design, MEP engineering, civil engineering, environmental, and land surveying services needed to construct a kindergarten addition at the Kresson Elementary School. 

The architects leading the project engaged key stakeholders and brought them into the design process. Working with an appointed “kindergarten committee” and the district administration, Board of Education, and students a design was finalized that reflected not only the project requirements, but the community’s values, goals and wishes.

The $4.5M project includes ten new, and five newly renovated, kindergarten classrooms built to embrace 21st century learning. At the forefront of the design is adaptability and technology.  Flexible furniture was chosen to help teachers shape the classroom to fit different lesson plans, and LED touch screen displays increase student engagement.  The corridors include recessed benches and pin-up space dedicated to each classroom, and the addition incorporates a multi-use lobby that doubles as a break-out space.

An outdoor learning courtyard was also incorporated into the design to provide a connection to nature. It features low-maintenance, drought tolerant plantings, hardscape seating areas, rock gardens, and pathways. The adjacent corridor offers great views of the courtyard as well as provides abundant daylighting to the interior.

Classrooms are all equipped with an ADA toilet room, built-in storage & cubbies, and crime prevention through environmental design strategies have been implemented throughout to provide passive security. This is done by way of open corridors and an abundance of glazing to provide a direct line-of-sight throughout the addition and towards the exterior.

LAN was tasked with meticulously fitting the addition on the site with immediate adjacent constraints of property lines, existing conditions, and rainwater retention areas. Design challenges included finding an exterior aesthetic that complimented the existing building, while simultaneously providing a new, unique, and modern yet playful entrance.

Client

Voorhees Township Board of Education

Location

Voorhees Township, New Jersey

Project Size

14,400 SF

Completion Date

Estimated September 2022

Markets

K-12 Education

Services

Architecture, Interior Design, Civil Engineering, Mechanical, Electrical, Plumbing, Environmental Services, Surveying

Share This Project

Share on linkedin
LinkedIn
Share on facebook
Facebook
Share on email
Email

Ready To Start Your Project? Talk to One of LAN’s Experts.